Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning

Att låna pengar om man har en betalningsanmärkning kan ofta var mycket svårt. Enligt statistik från Kronofogden så var år 2022 över 427 000 svenskar skuldsatta hos Kronofogden. Detta motsvarar drygt 4,5% av Sveriges befolkning. Det är en relativt stor andel svenskar som kommer ha mycket svårt att få ett lån. Och givetvis är detta mycket olyckligt att så många hamnar hos Kronofogden då de har haft en tuff period i livet.

Men tur i oturen som man brukar säga. Nu finns det företag som börjar inse att det inte alltid är relevant att basera en låneansökan på tidigare betalningsförmåga. Idag dyker det upp nya aktörer på marknaden som istället blickar framåt och ger en låntagare förtroende även om denne individ tidigare har haft betalningssvårigheter och på grund av detta har fått en betalningsanmärkning hos kronofogden.

Värt att nämna är att låntagaren som har en betalningsanmärkning kan låna pengar utan säkerhet.

Låna pengar med anmärkning

För att inte missa möjligheten att låna pengar med anmärkning rekommenderar vi att söka information på Internet. Det finns en stor mängd information utspridd lite här och där. Det finns också ett antal webbplatser på Internet som har tagit på sig rollen som guide. Dessa sajter gör sitt bästa för att upplysa individer om olika typer av lån, långivare etc.

Det går att jämföra olika snabblån på snabblandirekt.com och se vilka som accepterar betalningsanmärkningar. Vissa använder inte heller UC för kreditupplysningar utan andra företag som Creditsafe.

Dessa webbplatser är en bra källa med kunskap för den som inte tidigare har lånat pengar eller tidigare kanske gjort dåliga val som lett till hög ränta och höga avgifter.

I dagsläget kan det vara mycket knepigt och svårt att få lån om man har betalningsanmärkningar. Men om denna utveckling fortsätter så kommer det förhoppningsvis att bli enklare för individer med betalningsanmärkningar att få lån. Förhoppningsvis har den väldigt korta artikel fått upp era ögon för de nya alternativ som finns på lånemarknaden.

Att tänka på vid lån

Väldigt kort tänkte vi även att kommentera två viktiga termer som förekommer inom låneindustrin och som kan vara bra att känna till när man ska låna pengar eller göra ett lånbyte. Den antagligen allra viktigaste saken att känna till är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan anger endast räntan som ska betalas för lånet. Om räntan är 5% och lånet är 1000 kr så blir räntekostnaden 50 kr. Men det kan även förekomma andra avgifter som inte alltid annonseras lika tydligt.

Därför kan de vara klokt att använda sig av den effektiva räntan när man tittar på olika långivare. Den effektiva räntan tar nämligen hänsyn till dessa extra kostnader och är därmed ett mer rättvist mått för kostnaden för ett lån.