Jämföra huslån

Jämför bolån

Ifall man vill låna pengar till sin bostad är det viktigt att man kan en del om bolån, för dessa kommer verkligen att påverka din privatekonomi. Är det du eller din fru som kommer att stå för lånet? Ni bör undersöka vilken av er som kan få låna pengar billigast, för det skiljer sig ofta åt – båda kan få olika villkor och räntor. Se till att undersöka era långivare noga innan ni bestämmer er för ett lån.

De flesta bolån i Sverige är inte på större summor än 4 000 000 kronor, och då vill man ofta låna pengar för att köpa sig en bostadsrätt eller villa. För att ge långivaren en känsla utav trygghet så är det vanlig att använda själva fastigheten som säkerhet.

Bolån för dig som är speciell

Ibland så kanske man inte platsar in i den ”normala mallen” låntagare när man vill låna pengar. Tyvärr blir det då oftast svårt att få igenom ett lån hos de traditionella bankerna då, men som tur är så finns det fortfarande en massa fristående utlåningsinstitut som man kan vända sig till. Detta gäller exempelvis dig som har betalningsanmärkningar eller är företagare.

Kreditkontroll görs innan du får låna pengar (s.k. lånelöfte)

Det är normalt att de flesta långivare gör en noggrann kreditvärdighetskontroll (även kallad kreditkontroll) innan du får låna pengar. Även en kontroll utav tillgångens värde görs för att se värdet på du skall köpa (fastigheten). När man väl skall fylla i sin ansökan om ett lån så får man fylla i en del information. Man får exempelvis fylla i fastighetsbeteckningen, vilken bruttoinkomst man har per månad, vilka skattefria inkomster man har men också i vilken kommun fastigheten ligger i. Så det är en hel del information som långivarna vill ha innan de kan låta dig låna pengar.

Bolån med rörlig eller fast ränta

Vill man låna pengar så finns det något som kallas bottenlån och hos de flesta långivare är det idag vanligt att man kan få låna upp till 80 procent utav fastighetens marknadsvärde. Och vill man låna lite extra för renoveringar så kan det finnas utrymme för detta nu. När man ansöker så får man välja mellan en rörlig eller fast ränta, oavsett om det är rörlig på bottenlånet eller fast på topplånet eller fast på bottenlånet och rörligt på topplånet. Och skulle man binda sig för en fast ränta är det möjligt att man kan byta till en rörlig ränta, men det är möjligt att bankerna kräver att du gör det skriftligt.

När det kommer till bolån, skall man välja en fast eller rörlig ränta?

När man skall låna pengar så brukar man av en del banktjänstemän få rådet att välja den rörliga räntan då den på längre sikt anses ha många fördelar, men personligen anser jag att den fasta räntan ger dig stabilitet då du alltid vet vad kostnaden blir en viss månad. Visserligen finns det tillfällen då räntar blir högre på bolånet då, men du kan i alla fall låna pengar och fortfarande veta exakt hur mycket du kommer att få betala imorgon till banken.