Klarna

Varför tog Klarna en kreditupplysning på mig?

Det kan kännas överraskande att få veta att en kreditupplysning har gjorts, särskilt om du inte förväntade dig det. När Klarna tar en kreditupplysning är det för att säkerställa att din identitet stämmer och för att få en översikt över din ekonomiska situation. Detta görs för att utvärdera din kreditvärdighet och se till att du kan hantera de betalningar du åtagit dig, samt att din kreditgräns passar för de produkter och tjänster du vill använda.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en kontroll av din ekonomiska bakgrund som används för att förstå ditt ekonomiska beteende. Informationen i din kreditrapport kan inkludera uppgifter om inkomst, skulder, betalningshistorik och andra relevanta faktorer som används för att bedöma din betalningsförmåga.

När Klarna tar en kreditupplysning påverkar det inte ditt kreditbetyg. Dessa upplysningar är inte synliga för andra banker eller långivare och kommer inte att påverka din möjlighet att ansöka om lån eller krediter hos andra aktörer.

När tar Klarna en kreditupplysning?

Klarna tar inte alltid en kreditupplysning. Här är några situationer där ingen kreditupplysning görs:

  • När du registrerar dig för att använda Klarna.
  • När du laddar ner och använder Klarna-appen.

Det finns dock tillfällen när Klarna kan behöva göra en kreditupplysning, även om det inte påverkar ditt kreditbetyg:

  • När du ansöker om Klarnakortet (som är ett kreditkort).
  • När du väljer att ”betala senare” inom 30 dagar.
  • När du använder tjänsten Klarna Direkt.
  • När du väljer att ”dela upp” din betalning genom delbetalning.

Vem utför kreditupplysningen?

Klarna samarbetar med externa kreditupplysningsföretag för att utföra dessa kontroller. De vanligaste företagen som används är:

  • UC
  • Creditsafe
  • Decidas

Om en kreditupplysning har gjorts på dig, kommer du att få en kopia av kreditrapporten via e-post eller brev. Om du har frågor kring vad som visas i din kreditrapport eller hur kreditupplysningen utfördes, kan du kontakta det kreditupplysningsföretag som Klarna har samarbetat med för att få mer information. Du kan även ta kontakt med Klarnas kundtjänst för ytterligare hjälp.

Varför behövs en kreditupplysning?

En kreditupplysning hjälper Klarna att bedöma din förmåga att hantera betalningar, särskilt i situationer där du väljer att betala senare eller delbetala ett köp. Genom att kontrollera din ekonomiska situation kan Klarna erbjuda betalningsalternativ som är säkra både för dig och för företaget.

Slutsats

Om du fått en kreditupplysning från Klarna är det en rutinmässig del av deras process för att säkerställa att rätt betalningsalternativ erbjuds dig. Dessa upplysningar påverkar inte ditt kreditbetyg och är inte synliga för andra långivare.

FAQ

Här svarar vi på de vanligast ställda frågorna om Klarna.

Får man en kreditupplysning på Klarna?

Ja, i vissa fall gör Klarna en kreditupplysning. Detta sker exempelvis när du ansöker om Klarnakortet, väljer att betala senare, eller vill dela upp din betalning. Denna kreditupplysning påverkar inte ditt kreditbetyg och är inte synlig för andra långivare.

Varför nekas jag Klarna?

Det kan finnas flera skäl till att du nekas Klarna, exempelvis om din kreditvärdighet inte uppfyller deras krav vid tillfället, om du har en historik av försenade betalningar eller om det finns information i din kreditupplysning som gör att Klarna bedömer att du inte kan hantera ytterligare betalningsåtaganden.

Kan man handla på Klarna trots betalningsanmärkning?

Det är möjligt att handla med Klarna även om du har en betalningsanmärkning, men det beror på din totala ekonomiska situation och vilken betalningsmetod du försöker använda. Klarna gör en helhetsbedömning och kan i vissa fall neka dig möjligheten att använda deras tjänster.

Varför kan jag inte handla med Klarna längre?

Om du inte längre kan handla med Klarna kan det bero på flera faktorer, såsom ändrad kreditvärdighet, tidigare försenade betalningar, eller om din kreditupplysning har förändrats. Klarna granskar regelbundet sina kunders ekonomiska situation i samarbete med din bank för att säkerställa att de kan erbjuda säkra betalningslösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *